Напоследък съм особено запалена по всякакви здравословни и непознати за мен нови храни, като спирулина ( вид водоросли), агаве или чиа, за които не бях чувала дори, че съществуват.
Днешната рецепта е ягодово парфе с чиа и не, не си мислете, че аз съм я измислила. :) Все още не съм толкова напреднала кулинарно, но обожавам да откривам нови рецепти, които не съдържат захар или изкуствени съставки.
Да си призная с това парфе нахраних цялото семейство и всички до един, включително и аз имахме една и съща реакция... :)
На всички ни хареса, но беше и някак странно на вкус, предполагам защото, никога никой от нас не е свикнал да яде подобно нещо. Едно е сигурно, никой не си върна порцията :), а за мен беше релаксиращо да задоволя апетита си за сладко с десерт, който не само, че не съдържа захар, но е и изключително полезен, нов и интересен на вкус.
Рецептата е супер проста за 3 чаши:
СЪСТАВКИ:
- 1 ч.ч. кашу
- 250 г ягоди
- 1/2 ч.ч. чиа
- 1 банан
2 с. л. сок от лимон - 1 ч.ч. минерална вода * следващият път ще пробвам с половин чаша, защото парфето ми стана малко воднисто
ЗА УКРАСАТА:
- ягоди
- счукани какаови зърна * аз нямах, но вие можете да добавите дори сурово какао на прах, ако имате
- парченца суров шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбивате в блендер кашуто, ягодите, банана, водата и лимоновия сок, докато получите кремообразна смес. Накиснете чиата за пет мин. в две супени лъжици вода и след това изсипете съм останалата смес и разбъркайте. Изсипете в чаши или купички, украсете по желание и сложете в хладилника за около 1 час.
Надявам се рецептата да ви хареса, на всичкото отгоре се прави и доста бързо, а това винаги е от полза ;)
До скоро,
Яна
Няма коментари:
Публикуване на коментар