Translate

четвъртък, 3 октомври 2013 г.

Десерт с овесени ядки

FACEBOOK 
Здравейте банда,


Днес ще споделя един от най-любимите ми диетични и зравословни рецепти. Може би вече знаете, че не съм привърженичка на диетите, а на здравословното хранене, което не търпи ограничения, а по- скоро модифицира нездравослновните рецепти в здравословни :)

Аз самата не мога без сладко и смятам, че не бива да изпадаме в крайности дори, когато искаме да отслабнем, а да намерим баланса. Диетите никога не носят дълготраен ефект, да не говорим колко изтощителни могат да бъдат както за тялото Ви, така и емоционално. Това, което носи упех е да промените изцяло начина си на хранете и това да бъде философия и начин на живот, а не диета.

Така, че не се страхувайте от десертите, има безкрайно много рецепти, които включват само полезни съставки и бихте могли да разнообразявате менюто си, замествайки вредните торти и сладкиши. Ключът на успеха е да знаем кога да спрем и в какво количество да се глезим.


Нужните продукти за този протеинов десерт са:

  • Чаша, чаша и половина чисти овесени ядки
  • 200 мл. ниско маслено мляко * 1,5 процент
  • 3 лъжици протеинов прах * моят е с аромат на ванилов сладолед ( ако нямате протеин, можете да заместите кокосово мляко, по долу съм споменала съотношението
  • 1 шепа кокосови стърготини
  • 1 ванилия, канела
  • 1бр. есенция ром
  • Половин чаена чаша стафиди
  • 2 лъжици мед
  • 1 супена лъжица кокосово олио
  • орехи
* в много случаи, добавям настъргана ябълка и правя десерта по -коледен и сочен :)

 Изсипете получената смес  и добавете стафидите, кокоса и меда.  Прекрасно допълнение би било, ако вместо 200мл. мляко, добавитe кокосово мляко 100мл и 100 обикновено.
Намажете тавичката с много малко мазнина колкото да не залепне десерта, ако имате тефлонова повърхност или оризова хартия за печене, нямате нужда от олио. Затоплете печката предварително на 200 градуса, печем около 5 мин. а след това включете на вентилатор. Десертът става за около 15-20 мин. Слагайте го в печката и да не забравите да ми пишете как е станал :)

Хубав ден,
Яна 

FACEBOOK

 

2 коментара:

  1. Изглежда много апетитно.
    Прочетох доста от Вашите рецепти и съвети, и забелязах, че препоръчвате използването на кокосови стърготини, кокосово олио. Интересно ми е да разбера защо!? :)
    Благодаря Ви за страхотните съвети и добре описаните с текст и снимков материал упражнения и рецепти ^_^. Спечелихте ме да съм Ваш фен ! :P :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Пламена, благодаря ти много за хубавите думи, за съжаление чак днес видях коментара ти, за което се извинявам. Препоръчвам за готвене кокосово олио, защото това е единственото олио, което търпи термична обработка нас 250градуса. Всяко друго олио, зехтин и каквото се сетите става карциногенно. Има доста статии на английски също по въпроса, така че ако искате да се задълбочите в темата има доста материал, но повечето е на английски за съжаление. В България започва да се пише по въпроса, но не достатъчно, за да има изградена добра информационна и хранителна култура. :)

      Изтриване